Main

Durerile de dinti

De cele mai multe ori, durerile de dinti au o cauza mai grava. De aceia ar trebui sa consultati un medic dentist cat mai repede posibil pentru a evita pierderea dintelui.

 

Accidentele dentare

In caz de accident, cum ar fi fracturarea dintelui, trebuie sa va prezentati de urgenta la medicul dentist. Un dinte scos cu radacina poate fi repus la loc, dar timpul de prezentare la medic este critic. Pe masura ce celulele de la radacina dintelui se usuca pe parcursul a 30 minute, este esential ca dintele sa fie mentinut umed. Dintele se va tine doar de partea coronara, nu de radacina. Dintele nu trebuie curatat.

 

Guma de mestecat

Guma de mestecat stimuleaza producerea salivei. Acizii prezenti in gura sunt diluati de fluxul de saliva. Deasemenea saliva contine minerale care sunt asimilate in smalt. Mestecand guma riscul care il reprezinta o aciditate ridicata in gura, poate fi diminuat.

 

Dintii - alimente benefice

Printr-o alimentatie sanatoasa, parintii pot pune bazele atat pentru sanatatea dintilor cat si pentru sanatatea generala a copiilor lor. Mesele regulate sunt esentiale pentru o alimentatie sanatoasa. Copii au nevoie de mai multe mese pe zi, si rare ori ei se spala pe dinti dupa fiecare masa, astfel acizii se vor forma nestingheriti, dinti se vor inmuia si va duce la aparitia cariilor. Dulciurile nu sunt recomandate copiilor. Multe alimente contin carbohidrati sub forma ascunsa si sunt periculosi pentru dinti - inclusiv painea alba, pizza, carnati, baturi. De exemplu un pahar de cola poate contine si echivalentul a 12 cuburi de zahar, sucul de portocale chiar si mai mult. Exista dulciuri care nu contin zahar ( zaharoza) si care sunt marcati ca fiind "fara zahar". Cu toate acestea, ele pot sa contina alte glucide care vor intra in reactie cu bacteriile care se gasesc in placa pentru a elibera acizi daunatori. 

Dupa consumul de alimente acide, salate, fructe, bauturi acide sau carbogazoase, etc., ar trebui sa asteptati cel putin 30 min inainte sa va periati dintii.

 

Apa de gura

Folosirea apei de gura este foarte eficienta in igiena orala. Ea trebuie folosita dupa o perioada de timp de la periajul dentar, pentru ca smaltul sa poata asimila florul continut de pasta de dinti.

 

Ata dentara

Alaturi de periuta de dinti, folosirea atei dentare este cea mai eficienta metoda de prevenire a cariei dentare. Ata dentara curata interdentar, acolo unde periuta de dinti nu poate ajunge. Fara curatirea zilnica a zonelor interdentare cu ata dentara, bacteriile care provoaca cariile dentare se vor inmulti. Asociatia Medicilor Dentisti Americani recomanda folosirea a 45 cm de ata dentara la fiecare curatire. In acest mod, ata dentara va permite pentru fiecare dinte cate o bucatica curata.

 

Periajul corect

Periajul facut in mod regulat si eficient este obligatoriu pentru cei care isi doresc o sanatate orala perfecta cat mai mult timp. Trebuie sa alegeti o periuta de dinti care sa se muleze perfect pe dantura dv. si mai ales sa se adapteze problemelor dentare pe care le prezentati. Medicii somatologi in general recomanda periuta de dinti moale, pentru a nu afecta gingiile. Incazul in care folositi un aparat dentar sau aveti suprafete dentare mari este recomandata folosirea unei periute de dinti cu vibratie - periaj mai eficient. Pentru un periaj corect trebuie sa tineti cont de urmatoarele indicatii:

- periati separat dintii de sus fata de cei de jos
- treceti la partea interioara a dintilor unde periuta va fi manevrata vertical
- incercati sa periati grupuri de dinti cu o miscare de sus in jos de 5 ori pe fiecare
- nu uitati sa curatati limba si cerul gurii pentru a elimina bacteriile depuse
- nu apasati foarte tare pentru a nu afecta smaltul si gingiile
- nu trebuie sa dureze mai mult de 4-5 minute - 1 minut pe fiecare sectiune

- periajul corect se face de minim 2 ori pe zi (dimineata si seara) si preferabil de 3 ori (incluzand masa de pranz)

 

Dulciurile

Consumul de dulciuri ar trebui redus cat mai mult posibil.

- dupa consumul de alimente acide, salate, fructe, sucuri carbogazoase etc., ar trebui sa asteptati cel putin 30 minute inainte de urmatorul periaj al dintilor.

Marident Clinic
Str. Cuza Voda, Nr. 20
410101 Oradea, Romania
Tel.: +40 / 359 800 203
Mobil:+40 / 755 122 770
Program de lucru:
Luni - Vineri: 10:00 - 19:00
Sambata: Inchis
Duminica: Inchis
info@marident-clinic.ro