Main

Glosar stomatologic

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z - [Tot]

Abces
Colectie purulenta, formata sub actiunea unor agenti microbieni.
Abraziune
Pierdere fiziologica de substanta dentinara prin uzura.
Adrenalina
Substanta folosita in incetinirea absorbtiei substantei anestezice in vederea cresterii concentratiei loco-regionale a acesteia.
Afta
Afectiune a mucoasei bucale dureroasa, ce se manifesta ca o vezicula si prin spargere lasa locul unei mici ulceratii.
Albire
Albirea dentara moderna este folosita pentru albirea dintilor naturali pentru o perioada mai lunga de timp.Se poate realiza in 2 moduri:
1. Albirea pentru acasa dureaza aprox. 5 zile, este nevoie de gutiera, dintii se albesc pana la 4 nuante.
2. Albirea in cabinet cu lampa de albire ZOOM! WhiteSpeed– este varianta moderna prin care se pot albi dintii intre 8-12 nuante.
Amalgam
Material nefizionomic, utilizat la obturatii de durata, obtinut din amestecul mercurului cu diferite metale.
Amprenta
Copia negativa, fidela a unei regiuni anatomice, folosita pentru confectionarea lucrarilor fixe si mobile.
Anestezie
Suprimarea cu ajutorul unor substante anestezice a sensibilitatii intr-o anumita regiune. Prin anestezie pacientul nu va mai simti durere.
Apex
Portiunea terminala a varfului radacinii dentare.
Bacterii
Microbii sunt formati doar dintr-o celula. Ei pot fi inofensivi sau periculosi (patogeni). Aproximativ 50 de milioane de bacterii inofensive diferite se gasesc in cavitatea bucala, zece milioane de bacterii traiesc intr-un mililitru de saliva.
Bont protetic
Dinte slefuit sau implant care serveste drept suport unei lucrari protetice.
Bruxism
Inclestarea puternica a dintilor, in special in timpul somnului (scrasnirea dintilor).
Boala parodontala
Orice imbolnavire a tesuturilor care inconjoara si/sau sustin dintii in alveolele dentare. Acestea pot fi limitate la gingii(gingivite) sau pot afecta si parodontiul profund(parodontite marginale).
Bracket
Element de ancorare pe dinti al aparatului ortodontic fix, placuta din metal sau din ceramica, care se lipeste pe dinte si prin care trece arcul ortodontic.
Camera pulpara
Spatiul din interiorul coroanei dentare, ocupat de vase de sange si nervi.
Canal radicular
Spatiul din interiorul radacinii dentare ocupat de vase de sange si nervi.
Caninii
Sunt situati de ambele parti ale incisivilor de sus si de jos. Sunt in total 4 si sunt cei mai lungi si “longevivi” dinti din cavitatea bucala. Ei sunt ascutiti, grosi si spre baza se subtiaza, fiind ideali pentru hrana mai greu de consumat, cum sunt vegetalele proaspete, fructele sau carnea, care trebuie sfasiate sau rupte.
Capa
Acoperire cu un strat subtire a portiunii coronare a dintelui, de obicei fara respectarea anatomiei dintelui (poate fi utilizata ca reconstructie definitiva sau ca parte a unui procedeu de transfer).
Carie dentara
Distructie localizata, progresiva a dintelui, care debuteaza la suprafata, si care, daca nu este tratata, se extinde profund spre camera pulpara. Prin deschiderea camerei pulpare se va produce inflamarea sau moartea pulpei.
Cement
Tesut fibros ce acopera dentina la nivelul radacinii dintelui. El face legatura intre acestia si tesuturile de sustinere ale dintilor la nivelul oaselor maxilare.
Ceramica
Numita popular si “portelan” este un material fizionomic, rezistent la temperaturi inalte si la coroziune. Se foloseste in obtinerea unor coroane de invelis, fie integral ceramice, fie acoperind cape de metal sau de zirconiu.
Ciment
Un tip special de adeziv utilizat pentru fixarea unei coroane. Actioneaza si ca izolant pentru a proteja terminatiile nervoase ale dintelui.
Chiuretaj radicular - “root planning”
Indepartarea cementului infectat sau necrozat si realizarea unei suprafete radiculare netede.
Chiuretaj subgingival
Indepartarea continutului patologic al pungilor parodontale.
Colet
Parte usor ingustata a dintelui, situata de obicei la nivelul gingiei. Reprezinta delimitarea dintre radacina si coroana dentara.
Compozit dentar
Material format dintr-o matrice polimerica organica si umplutura anorganica care confera polimerului rezistenta mecanica si transluciditate. Este folosit pentru restaurari dentare si in cimentarea adeziva a lucrarilor protetice.
Coroana protetica
Piesa protetica ancorata pe un bont situat in continuarea radacinii dentare sau a unui implant, care reface forma si functia coroanei dentare.
Debridare gingivala
Indepartarea depozitelor moi din santul gingival sau din pungile parodontale si inlaturarea simultana a depozitelor de tartru subgingival. Se poate realiza conservativ sau chirugical.
Decapusonare
Excizia fibromucoasei ce acopera in general molarul de minte, in vederea eruptiei acestuia si pentru prevenirea pericoronaritei.
Dentina
Tesut dur care formeaza substanta principala a dintilor. Aceasta inconjoara pulpa dintilor si este acoperita de smalt la nivelul coroanei si de cement la nivelul radacinii dintelui.
Dentitie
Aranjamentul dintilor naturali la nivelul arcadelor dentare
- Dentitie temporara/deciduala/”de lapte” - set de 20 de dinti care erup in mod normal in intervalul de varsta 6 luni- 2 ani si jumatate
- Dentitie permanenta/definitiva - set de 32 de dinti care erup in intervalul de varsta 6 ani- 12-13 ani (molarul 2). Pentru molarul de minte nu exista o varsta exacta de eruptie, el putand sa ramana inclus.
Detartraj
Indepartarea tartrului supra si subgingival. Este de doua feluri: detartraj manual realizat cu instrumente de mana, si detartraj mecanic realizat cu un aparat cu ultrasunete.
Diastema
Spatiu excesiv intre incisivii centrali superiori
Edentatie
Stare fizio-patologica ce se caracterizeaza prin pierderea de la 1 la 16 dinti/arcada dentara.
Endodontie
Ramura a stomatologiei ce se ocupa cu prevenirea, diagnosticul si tratamentul afectiunilor pulpei dentare, radacinilor dentare si regiunii periapicale.
Eruptie dentara
Fenomen fiziologic prin care dintele traverseaza osul si fibromucoasa, si isi ocupa locul pe arcada dentara. Acest proces dureaza pana cand dintele ajunge in contact cu antagonistul/antagonistii sai.
- Eruptie dentara intarziata - eruptia dintilor dupa intervalul normal de eruptie.
- Eruptie dentara precoce - eruptia dintilor inainte de intervalul normal de eruptie.
Extirpare vitala
Indepartarea completa a pulpei dentare, sub anestezie locala.
Extractia dentara
Interventie chirugicala prin care se indeparteaza un dinte din alveola sa, dinte care provoaca si intretine procese patologice ce nu pot fi tratate prin metode conservatoare.
Fateta dentara
Lucrare protetica foarte estetica, din portelan, care acopera doar fetele vizibile (dinspre exterior) ale dintilor. Sunt folosite si pentru a inchide spatiile inestetice frontale sau in cazul dintilor strambi.
Fistula
Canal format operator cu rolul de a drena secretiile unei glande sau cavitati.
Fluor
Element chimic ce creste rezistenta unui dinte la atacul cariogen.
Fluorizare
Metoda terapeutica prin care se urmareste cresterea rezistentei dentare fata de agentii cariogeni, prin administrarea produselor ce contin fluor.
Foseta
Depresiune aflata pe suprafata coroanei dentare, de diferite marimi.
Fractura dentara
Leziune a smaltului, dentinei, cementului, cu pierdere de substanta dentinara cu/fara interesarea pulpei dentare.
Fren
Bandeleta de mucoasa care uneste suprafata interna a buzei de creasta dentara sau limba de planseul bucal.
Frenectomie
Interventie de sectionare si de modelare a frenului.
Freze dentare
Instrumente utilizate in scopul abrazarii, taierii substantei dure dentare, etc.
Ex: indepartarea proceselor carioase, slefuirea dintilor in scop protetic, etc.
Gangrena pulpara
Mortificarea septica (prin prezenta microorganismelor) a pulpei dentare.
Gingie
Componenta a parodontiului marginal de invelis, care inconjoara coletul dintilor.
Gingivectomie
Excizia chirurgicala a tesutului gingival infectat.
Gingivita
Inflamatie a parodontiului de invelis, manifestata prin modificare de volum, culoare, textura si prin sangerari la periaj, masticatie sau spontan.
Grefa
Operatie prin care se urmareste o adaugare de tesut intr-o anumita regiune. Ex: grefa osoasa
Gutaperca
Material de obturatie rigid, termoplastic, de culori diferite. Modul de prezentare este in functie de utilizare:
- Batoane- obturatie coronara provizorie
- Conuri- obturatii de canal
Gutiera
Constructie protetica, folosita la pacientii cu bruxism sau pentru albirea dentara. Este formata dintr-un material mai mult sau mai putin elastic, acoperind toate suprafetele dintilor.
Herpes
Eruptie veziculara, ce apare frecvent la nivelul buzei, comisurei bucale.
Hiperestezie
Fenomen dureros aparut la nivel dentar datorita actiunii directe a unor stimuli mecanici,termici.
Implant dentar
Metoda ce consta in introducerea intr-o alveola naturala sau creata chirurgical a unui dispozitiv, pe care se fixeaza o coroana artificiala.
Imobilizare dentara
Metode ce va duce la consolidarea dintilor parodontotici intr-un bloc pluridentar.
Incisivii
Cei 4 dinti din fata, de pe maxilarul de sus si jos (in total 8). Perechea de dinti din centrul cavitatii bucale atat de sus cat si de jos sunt denumiti incisivi centrali; dintii alaturati sunt incisivii laterali. Toti incisivii sunt lati cu forma de lopata, avand o muchie subtire pentru taiatul alimentelor in bucati. Ei au cate o singura radacina.
Incluzie dentara
Anomalie dento-maxilara, caracterizata prin ramanerea dintilor in profunzimea osului alveolar dupa incheierea perioadei de eruptie.
Inflamatie pulpara
Totalitatea reactiilor si proceselor aparute in pulpa dentara, datorate actiunii unui agent patogen.
Inlay
Este o piesa de reconstructie, care poate reface 1-2 pereti ai unui dinte, unul lateral interdentar si unul ocluzal, este fabricat in laborator din materiale ce asigura aceeasi rezistenta cu tesutul dentar si aceeasi dilatare termica cu acesta, cu aceeasi culoare si aspect ca al dintelui pe care se aplica.
Luxatia mandibulei
Accident produs in timpul extractiei dintilor la pacientii cu laxitate capsulo-articulara marita.
Luxatia dentara
Accident produs in timpul actelor stomatologice,ce are ca rezultat dislocarea dintelui din alveola sa.
Mandibula
Os mobil, in forma de potcoava.
Mezializare
Deplasare spre linia mediana a dintilor.
Migrare dentara
Deplasare a dintelui in diferite situatii.
Molarii
Cei 12 molari (inclusiv molarii de minte) sunt situati chiar in partea din spate a maxilarului, sunt dinti cu suprafete largi, folositi pentru “zdrobitul, macinatul si mestecatul” alimentelor.
Neoplasm
Proces patologic de formare a unui tesut nou, tumoral.
Nevralgie
Durere ce se manifesta de-a lungul unui trunchi nervos.
Ocluzie
Raport static sau dinamic intre arcadele dentare.
Odontalgie
Durere de origine dentara, de cauze diferite.
Onlay
Sunt confectionate din portelan, cuprind o parte mare din dinte si pot inlocui cu succes o coroana ceramica.
Ortodontie
Manopere ce au drept scop indreptarea dintilor cu malpozitii.
Osteita
Leziune a tesutului osos propriu-zis, de natura infectioasa.
Parodontiu de invelis
Fibromucoasa ce acopera osul alveolar si inconjoara coletul dintelui.
Parodontiu marginal
Complex de tesuturi care asigura fixarea dintelui in osul alveolar.
Pedodontie
Stiinta care se ocupa cu dezvoltarea ontogenetica a dintilor si cu principalele boli ale acestora.
Pericoronarita
Complicatie septica aparuta in procesul de eruptie a molarului de minte
Placa bacteriana
Ecosistem complex care adera de dinti si poate duce la aparitia cariilor precum si la afectarea tesuturilor de sustinere dentare.
Plaga postextractionala
Leziune rezultata in urma extractiei.
Premolarii
In numar de 8 sunt situati dupa canini. Constituie trecerea dintre canini si molari, avand o suprafata mai larga potrivita pentru “mestecatul” si “maruntitul” alimentelor.
Pulpa dentara
Tesut conjuctiv lax, situat in camera pulpara si canalul radicular.
Pulpite
Inflamatii ale pulpei datorate actiunii unor agenti patogeni.
Radiografiile
Sunt esențiale pentru examinarea spatiilor dintre dinți, rădăcini și zonelor aflate sub plombe si coroane.
Rebazare
Metoda de inlocuire complete a bazelor unei proteze fara a modifica arcada dentara.
Rezectie apicala
Este o interventie chirurgicala endodontica prin care se indeparteaza apexul - varful radacinii dintelui, precum si tesuturile inconjuratoare, in cazul in care acestea sunt infectate. Accesul la nivelul apexului se realizeaza indepartand tesutul gingival si patrunzand la locul infectiei direct prin os. Rezectia apicala se efectueaza sub microscop si se incheie cu obturatia de canal retrograda.
Sinus maxilar
Cavitate pneumatica situata in interiorul corpului osului maxilar.
Smalt
Strat bine mineralizat ce acopera intreaga coroana a dintelui.
Stomatite
Inflamatii localizate la nivelul mucoasei bucale.
Stomatologie inteligibila
O metoda inovativa de a prezenta pacientilor sub forma unui filmulet afectiunile, etapele de dezvoltare precum si procedurile de interventie.
Tartru dentar
Placa bacteriana mineralizata depozitata pe suprafetele dintilor, sub gingii si pe alte suprafete solide din cavitatea bucala; Tartrul se formeaza pornind de la placa dentara. Suprafetele dentare cele mai expuse la tartru sunt cele care se afla in fata canalelor excretoare ale glandelor salivare, adica fetele interne ale incisivilor de jos si fetele externe ale molari lor de sus. Tratament - Detartrajul dintilor este indispensabil, deoarece tartrul, la fel ca si placa dentara, favorizeaza aparitia cariilor si a gingivitelor; el trebuie efectuat cel putin o data pe an.
Trema
Dizarmonie dentoalveolara manifestata prin spatiere interdentara, intre dintii superiori sau inferiori (exceptie fac centralii superiori).
Trismus
Contractura involuntara a muschilor mandibulari.
Ultrasunete
Vibratii mecanice folosite in dizlocarea tartrului dentar in timpul detartrajului ultrasonic.
Marident Clinic
Str. Cuza Voda, Nr. 20
410101 Oradea, Romania
Tel.: +40 / 359 800 203
Mobil:+40 / 755 122 770
Program de lucru:
Luni - Vineri: 10:00 - 19:00
Sambata: Inchis
Duminica: Inchis
info@marident-clinic.ro