Main

Sterilizarea

Procesul de dezinfectie si sterilizare este deosebit de important pentru Marident Clinic, astfel controlul total al infectiilor se obtine prin doua metode : decontaminare si sterilizare

Un sistem de control al infectiilor sigur si complect implica efectuarea corecta a manipularii, transportului, curatirii, dezinfectiei, inspectarii, impachetarii, sterilizarii si depozitarii instrumentelor. Etapele folosite in clinica noastra sunt:

1.  Transportul instrumentarului

Pentru a preveni riscul de contaminare incrucisata, am prevazut o incapere speciala unde instrumentarul utilizat in timpul tratamentului va fi dezinfectat, curatat si sterilizat. Depozitarea instrumentarului de unica folosinta ( ace, lame de bisturiu) se face in recipienti speciali in cabinetul stomatologic, iar dupa utilizare acestora sunt predate firmelor specializate in colectarea deseurilor periculoase.

2.  Curatirea instrumentarului

Dupa utilizarea instrumentarului, acesta este introdus in recipiente speciale ce contin substante puternic dezinfectante. Recipientii sunt dusi in sala de sterilizare unde instrumentarul va fi curatat atat manual ( sub jet de apa si cu perii speciale ) cat si in baia cu ultrasunete ( care utilizeaza substante dezinfectante si unde sono cu frecvante inperceptibile de auzul uman). Baia cu ultrasunete departeaza depunerile ramase in urma curatirii manuale, de sange si crustele de pe suprafata instrumentarului dar si din locurile greu accesibile ( cavitati, canale, orificii ), desavarsind astfel procesul de curatare. 

3.  Spalarea, verificarea si impachetarea instrumentarului

Dupa scoaterea din baia cu ultrasunete, instrumentarul este inca o data spalat sub apa, dupa care este verificat, lubrifiat si impachetat in pungi individuale termosigilante cu ajutorul aparatului de impachetat Melag Melaseal. Fiecare punga este etichetata cu data efectuarii sterilizarii. 

4.  Sterilizarea instrumentarului

Este procesul prin care sunt distruse atat microorganismele cat si sporii acestora, rezultatul fiind starea de sterilizare. Normativa EN 554 defineste sterilizarea ca fiind procesul in urma caruia probabilitatea de existenta a unui microorganism sa fie mai mica de 1 la 1.000.000. Dupa sigilare, fiecare instrumentar este introdus in autoclav, se selecteaza programul dorit iar sterilizarea se realizeaza automat. La sfarsitul ciclului de sterilizare, autoclavul genereaza un raport cu privire la buna executie a procesului, raport care este arhivat in dosarul de sterilizare. Autoclavul folosit de clinica noastra este noul modelul Melag Vacuklav 55 B, de la firma Melag Germania - liderul mondial in echipamente pentru sterilizare.

Deasemenea foarte importanta este si curatirea si sterilizarea pieselor rotative (turbina, piesa contraunghi, piesa dreapta). Pentru aceasta am achizitionat de la firma Sirona - Germania echipamentul Sirona DAC Universal pentru spalarea interioara si exterioara, lubrifierea si sterilizarea pieselor rotative. 

 

Dotarile cabinetului de sterilizare in materie de siguranta sunt:

 • - autoclav clasa B ( producator Melag - Germania )
 • - autoclav instrumentar rotativ ( producator Sirona - Germania )
 • - sigilatoare folii instrumentar ( producator Melag - Germania )
 • - baie cu ultrasunete  ( producator Bandelin - Germania )

 

Dotarile clinicii in materie de siguranta sunt:

 • - substante dezinfectante de cea mai buna calitate                      ( producator Sculke & Mayr - Germania )
 • - pardoseli antiseptice
 • - sistem de climatizare prevazut cu filtre medicale
 • - filtre biologice ale circuitului de apa si aer
 • - automate de protectie a incaltarilor
 • - instrumentar si materiale de unica folosinta de cea mai buna calitate
 • - recipienti speciali de depozitare a deseurilor biologice
 • - sisteme de aspiratie chirurgicala ecologice, prevazute cu separator de amalgam
Marident Clinic
Str. Cuza Voda, Nr. 20
410101 Oradea, Romania
Tel.: +40 / 359 800 203
Mobil:+40 / 755 122 770
Program de lucru:
Luni - Vineri: 10:00 - 19:00
Sambata: Inchis
Duminica: Inchis
info@marident-clinic.ro